Η ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΔΙΑΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΘΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ;

Η ενδοσκοπική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα με διαστοματική προσπέλαση είναι η πιο σύγχρονη και καινοτόμος τεχνική στο πεδίο της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Ως τέτοια, έχει συγκεκριμένες ενδείξεις εφαρμογής καθορισμένες από τις μελέτες των εξειδικευμένων κέντρων όπου και εφαρμόζεται, ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά της. Οι ενδείξεις αυτές είναι:

  • Διάμετρος του αδένα όχι μεγαλύτερη από 10cm
  • Υπολογιζόμενος όγκος του αδένα όχι μεγαλύτερος από 50ml
  • Μέγεθος επικρατούντος όζου μέχρι 5cm
  • Καλοήθεις παθήσεις, όπως η απλή κύστη, η οζώδης και η πολυοζώδης βρογχοκήλη, το τοξικό αδένωμα
  • Παθήσεις των παραθυρεοειδών αδένων

Τα κέντρα με πολύ μεγάλο αριθμό περιστατικών έχουν, μεμονωμένα, εντάξει στις ενδείξεις και συγκεκριμένες περιπτώσεις κακοήθειας, όπως τον θυλακιώδη καρκίνο του θυρεοειδούς και το θηλώδες μικροκαρκίνωμα χωρίς ενδείξεις μεταστάσεων.

Εκτός όμως των ανωτέρω, υπάρχουν και οι περιπτώσεις όπου απαγορεύεται η εφαρμογή της τεχνικής όπως η προηγηθείσα ακτινοβόληση της περιοχής του τραχήλου. Επιπλέον, ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν γενική αναισθησία ή έχουν ξαναχειρουργηθεί στον τράχηλο ή έχουν υποτροπή βρογχοκήλης εξαιρούνται από υποψήφιοι για διαστοματική ενδοσκοπική προσπέλαση. Τέλος η κακή στοματική υγιεινή αποτελεί αντένδειξη της τεχνικής λόγω του κινδύνου μεταφοράς των μικροβίων της στοματικής χλωρίδας στην άσηπτη περιοχή του τραχήλου.

Σε κάθε περίπτωση, είναι επιβεβλημένη η αναφορά σε χειρουργό που να γνωρίζει την φυσιολογία και παθολογία του θυρεοειδούς, έχει εμπειρία όχι μόνο στην χειρουργική των ενδοκρινών αδένων αλλά και στις προηγμένες ενδοσκοπικές τεχνικές, και φυσικά να έχει πιστοποιηθεί στην διαστοματική προσπέλαση.

Search

+