ΣΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΓΙΑ “ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΗ ΧΟΛΗ” ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ;

Το παραπάνω ερώτημα απασχολεί πολλούς ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε χολοκυστεκτομή λόγω χολολιθίασης και το εκφράζουν κατά την επίσκεψή τους στον χειρουργό. Κατά κύριο λόγο προκύπτει από την σύγχυση με άλλες παθήσεις όπως η νεφρολιθίαση που μπορεί να αντιμετωπιστεί και με εξωσωματική λιθοτριψία, χωρίς χειρουργική επέμβαση.

Μελετώντας επιγραμματικά την παθοφυσιολογία της χολολιθίασης, θα αποσαφηνίσουμε και την ευρέως χρησιμοποιούμενη ορολογία. ΧΟΛΗ, είναι το κιτρινο-πράσινο διάλυμα οργανικών και ανόργανων συστατικών που παράγεται συνεχώς και αδιαλείπτως από το ήπαρ με κύριο ρόλο την συμμετοχή της στην πέψη των τροφών. Αποτελείται κυρίως από νερό, ηλεκτρολύτες, χρωστικές, πρωτεΐνες και λιπίδια. Ένα μέρος της ημερήσιας παραγωγής χολής, αποθηκεύεται στην ΧΟΛΗΔΟΧΟ ΚΥΣΤΗ, όπου και αφυδατώνεται, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις που ο οργανισμός χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες χολής για την πέψη όπως για παράδειγμα στα πολύ λιπαρά γεύματα. Ποικίλα αίτια (γενετικά, κληρονομικά, διατροφικά κλπ) μπορούν να οδηγήσουν στην διαταραχή της σύνθεσης και ομοιόστασης της χολής στον οργανισμό, με συνέπεια την παραγωγή “λιθογόνου χολής” που ευθύνεται για την χολολιθίαση, δηλαδή τον σχηματισμό λίθων. Αυτό συμβαίνει εντός της χοληδόχου κύστεως όπου η χολή αποθηκεύεται και λιμνάζει, αρχικά με την κατακρήμνιση και εναπόθεση ιζήματος κρυστάλλων (λάσπη) και κατόπιν με την συνάθροιση των κρυστάλλων σε μεγαλύτερες ομάδες και τον σχηματισμό λίθων (πέτρες).

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό, ότι η οριστική αντιμετώπιση της νόσου είναι η χειρουργική αφαίρεση ολόκληρης της χοληδόχου κύστεως και όχι μόνο των λίθων, καθώς το τελευταίο θα οδηγήσει σε υποτροπή της νόσου δηλαδή την επαναδημιουργία τους. Επιπρόσθετα, η χοληδόχος κύστη είναι επικουρικό όργανο της πέψης και η αφαίρεσή της δεν συνεπάγεται μείζονες επιπτώσεις στην φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού όπως για παράδειγμα θα συνέβαινε αν στην νεφρολιθίαση αφαιρούνταν εξ αρχής ολόκληρος ο νεφρός.

Συνεπώς, μετά την χολοκυστεκτομή, η χολή συνεχίζει να παράγεται όλο το 24ωρο από το ήπαρ και η πέψη των τροφών γίνεται χωρίς περιορισμούς. Η μόνη επίπτωση στον ασθενή είναι η τήρηση συγκεκριμένου  διαιτολογίου για μικρό χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσει ο οργανισμός του να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες έλλειψης της χοληδόχου κύστεως, της αποθήκης χολής.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+